Geschreven door Ian van Nieuwkoop

Tips om je Professional Scrum Developer I (PSD I) certificering te halen

Development5 minuten leestijd

De afgelopen jaren heb ik in meerdere scrum teams aan verschillende projecten gewerkt. Het leek me hoog tijd om mijn kennis van het Scrum framework te bevestigen, daarom ben ik een onderzoek begonnen naar welke certificeringen er allemaal bestaan en hoe je je het beste hiervoor kunt voorbereiden. 

De eerste certificering die ik tegen kwam, was de Professional Scrum Master I (PSM I), aangeboden door de Scrum.org organisatie. Scrum.org is opgericht door Ken Schwaber, niemand minder dan de co-creator van Scrum zelf. Een goede plek om te beginnen. Scrum Alliance is een andere bekende organisatie die professionals de mogelijkheid bied om zich te certificeren. Welke je kiest is natuurlijk aan jou, maar ik koos ervoor om dit avontuur aan te gaan via de Scrum.org certificering. 

Maar is dit niet een blog over hoe je je PSD I examen kunt halen, in plaats van de PSM I? Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Hier alvast mijn eerste tip voor het halen van je PSD: haal eerst je PSM I. 

Voordat ik de PSD haalde, heb ik eerst het PSM I examen gedaan. Als je de twee examens vergelijkt, zijn bijna tweederde van de vragen die worden gevraagd tijdens het PSD examen, zo overgenomen uit het PSM I examen. Dus, als je de PSM I hebt behaald, heb je het grootste gedeelte van de kennis al verkregen die je nodig hebt voor je PSD examen.

Hoe behaal je de Professional Scrum Master I certificering?

Tijdens het studeren voor het PSM I examen gebruikte ik de volgende bronnen:

The Scrum Guide:  Dit document is het hart van Scrum. Als je dit document volledig begrijpt, zul je het examen halen - en nog belangrijker - zul je Scrum begrijpen. Ik adviseer dit document te downloaden en het een paar keer goed door te lezen. Dan laat je het een week met rust en lees je het opnieuw. 

Deze gids bevat een aantal uit je hoofd te leren definities. Zorg ervoor dat je deze definities goed onthoudt, of in ieder geval weet waar je deze informatie snel kan vinden wanneer je de test aan het maken bent. De eerste 75% van je examencijfer zal namelijk bestaan uit (relatief makkelijke) vragen m.b.t. de verschillende definities die beschreven worden in de gids.

De laatste 25% van de vragen zal te maken hebben met de gedachte achter Scrum. Je zal een aantal scenario vragen krijgen en je zal moeten bepalen welke van de antwoorden het beste past binnen het Scrum framework. Dit zijn de lastige vragen. Maar, geen zorgen. Er zijn goede bronnen te vinden die je hierbij kunnen helpen. 

Open Assesments: Er zijn oefenexamens (open assessments) beschikbaar voor elke entry-level certificering. Dit zijn gratis oefenexamens waarbij je vragen krijgt die lijken op de vragen uit het daadwerkelijke examen. Het fijne hiervan is dat je deze onbeperkt overnieuw kunt doen. Elke keer dat je een oefenexamen begint, krijg je 30 willekeurige vragen uit een grotere verzameling. Elke keer is het oefenexamen dus anders. 

Als je een bepaald oefenexamen meerdere malen hebt gedaan, zal je de vragen gaan herkennen. Mijn ervaring is dat het echte examen meerdere vragen zal bevatten die je ook al bent tegengekomen tijdens het oefenexamen. Sommige vragen zullen net iets anders zijn, maar er wel veel op lijken. 

Dus als je consequent 100% kunt scoren op je oefenexamen, weet je dat je klaar bent voor het échte examen.

Online cursus: Als je daar behoefte aan hebt, kun je ook een online cursus volgen. Ikzelf heb de cursus 'Scrum Certification Prep + Scrum Master + Agile Scrum Training' door Paul Ashun gevolgd via Udemy. Zou je het examen kunnen halen na alleen deze cursus te hebben gevolgd? Nee, dat denk ik niet. Maar het heeft mij in ieder geval wel geholpen bij het maken van de oefenexamens. 

Third-party oefenexamens: De beste manier om te oefenen voor een examen, is dus om te oefenen met een oefenexamen. Nadat je alle vragen van de open assessments uit je hoofd kent, is er nog een plek waar je je hart kunt ophalen met oefeningen.

Mikhail Lapshin is een developer die zo aardig is geweest om een online quiz tool met veel oefenvragen te maken, zodat je kunt oefenen voor het Scrum examen. Dit is een geweldige plek om te oefenen en ik heb er veel baat bij gehad. 

Hoe moet je je voorbereiden voor het Professional Scrum Developer examen?

Je hebt hard geleerd en hebt je PSM I examen behaald. Gefeliciteerd! Nu ben je klaar voor de volgende stap. Als je het leuk vond om te leren voor je PSM examen, raad ik je aan om zo snel mogelijk te starten met de voorbereidingen voor je PSD examen. 

Allereerst, wanneer je net bent afgestudeerd van een Informatica (of gerelateerde) opleiding, dan zal je je het PSD examen waarschijnlijk meteen kunnen halen na het voltooien van je PSM. Dan zou ik je in ieder geval adviseren om een paar keer te oefenen met de Open Assessments, zodat je je écht zeker voelt om je PSD te gaan halen. 

Als je echter een meer praktische en minder theoretische programmeer achtergrond hebt, of als je benieuwd bent welke theorieën een centrale rol gespeeld hebben bij het creëren van het Scrum framework, dan zou ik je zeker adviseren om de volgende drie boeken te lezen:

  • Clean Code. A Handbook of Agile Software Craftsmanship - door Robert C. Martin
  • The Pragmatic Programmer. Your journey to mastery - door David Thomas & Andrew Hunt
  • Working Effectively with Legacy Code - door Michael C. Feathers

Als laatste zou je de Agile Alliance website eens moeten bezoeken. Hier kun je de Agile Glossary vinden, waarin 75 van de must know termen en definities worden beschreven voor Agile developers. Dit is een geweldige bron om na te gaan of je de theoretische achtergrond al hebt, die je nodig zult hebben voor het examen. Ook is deze tool handig om even snel iets op te zoeken, als je bepaalde termen wil dubbelchecken tijdens het examen.

Heel veel succes!