Geschreven door Matthias van den Berg

Aan de slag met security in Splunk

Data4 minuten leestijd

Splunk is vooral bekend van haar kracht om inzicht in applicaties te geven, maar wordt vaak ook vanuit security oogpunt gebruikt. Als Splunk consultant kom je daardoor vaak in aanraking met security gerelateerde use-cases. Doordat ik zelf weinig ervaring had met cybersecurity ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om hier meer ervaring mee op te doen. In dit blog lees je een aantal voorbeelden waarmee ik zelf aan de slag ben gegaan.

Basis skills

Een van de eerste oefeningen die ik tegenkwam was de website van Over the Wire.
Op de website staan verschillende “war games” waarmee je kunt oefenen met verschillende security concepten. Zo kan je beginnen met de Bandit wargame, deze is volledig gericht op beginners. Tijdens de verschillende levels leer je welke commando’s er in Linux zijn en moet je het wachtwoord voor het volgende level zien te achterhalen. Al snel ben je bezig met base64, openssl, nmap of zelfs een script om een pincode middels brute force te kraken.

Als je alle Bandit levels hebt afgerond kan je nog 11 andere wargames op de site proberen waarbij het elke keer net een beetje moeilijker wordt. Met deze games leer je een hoop basis skills van security.

Ethical Hacking

Na de oefeningen van Over the Wire, was ik op zoek naar een cursus waar ik theorie en praktijk samen kon brengen. Na verschillende opties die of heel veel geld kostten, of veel ervaring verwachtten, kwam ik uit bij TheCyberMentor.
Na verschillende YouTube videos van hem bekeken te hebben zag ik dat hij ook een Ethical Hacking cursus via Udemy aanbiedt. In de cursus komen veel verschillende onderwerpen aan bod zoals:

  • Python
  • Informatie verzamelen
  • Active Directory pentesting
  • Wireless network hacking
  • OWASP

En er zit ook een onderdeel in om op de website Hack the Box 10 machines te kraken. De cursus is vooral gericht om informatie meteen toe te passen waardoor je het gelijk in de praktijk brengt. Dit is voor mij de meest prettige vorm van leren en zo blijf ik tijdens de cursus het meest gemotiveerd om door te gaan. Een aanrader!

Splunk Boss of the SOC

Na de Ethical Hacking cursus wilde ik ook binnen Splunk verder kijken naar security.
Vanuit Splunk wordt er regelmatig een Boss of the SOC (BOTS) georganiseerd waarbij verschillende teams het tegen elkaar opnemen om binnen Splunk security vragen te beantwoorden door de data te analyseren. Door op deze manier leer je veel over de security mogelijkheden in Splunk.

Een aantal voorbeeldvragen zie je hieronder:

Het voordeel is dat je hier vrij eenvoudig ook zelf mee aan de slag kan gaan. Als je een Linux VM hebt dan kan je de dataset downloaden en de stappen die bij de scoring app staan volgen om je eigen BOTS machine in te richten.

Hierna kan je op je eigen tempo de verschillende vragen proberen te beantwoorden. Enkele maanden terug hebben wij dit bij CINQ met de v2 dataset gedaan. In 2 teams gingen we aan de slag om te kijken wie de meeste punten kon halen, hierdoor leer je van elkaar. Dit is ontzettend leerzaam én gezellig om te doen met je Splunk team. We hopen dan ook dat we binnenkort een volgende Boss of the SOC sessie met de nieuwe dataset kunnen organiseren.

Splunk Security Essentials

Naast BOTS is er nog een app die die je op weg kan helpen binnen Splunk en dat is Splunk Security Essentials. Deze app laat zien welke data security gerelateerd is, hoe je dit kan aansluiten en welke use-cases je vervolgens zou kunnen gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de use-case wordt uitgelegd, er wordt aangegeven welke data je ervoor nodig hebt, en hoe de search binnen Splunk eruitziet. Daarnaast zit er ook een MITRE ATT&CK framework in waarmee je kan zien welke use-cases door welke ATT&CK techniek gebruikt kunnen worden en of hiervoor de benodigde data al is aangesloten.

Het voordeel van de app is dat je op een simpele manier kan zien welke use-cases interessant zijn voor je eigen omgeving. Bij mijn opdrachtgever zijn we nu aan het kijken of we de koppeling naar Splunk Enterprise Security voor de MITRE ATT&CK informatie kunnen maken zodat we in Enterprise Security nog meer relevante informatie kunnen zien.

Deze app heeft ook een demo omgeving die hier te vinden is. Meer informatie over deze app is te vinden via splunksecurityessentials.com.

Veel plezier met oefenen!