Geschreven door Jeroen Burgers

Wanneer kies je voor een native, hybride of PWA (web) app?

Development5 minuten leestijd

Het hebben van een native app die beschikbaar is in de Playstore (Android) en de App Store (iOS) was gevoelsmatig lange tijd een must. Ten tijde van mijn opdracht bij de Politie kwam het nieuws naar buiten dat zij stoppen met de Politie-app die je via de appstores kon downloaden.

Uit onderzoek van de Politie bleek dat de burgers en ondernemers de Politie-app te weinig gebruiken tegenover de hoeveelheid geld en energie wat het kost om de app te ontwikkelen en onderhouden. De Politie geeft aan verder te gaan op de responsive website en de andere omnichannel mogelijkheden zoals social media en chat.

Dat brengt mij bij het onderwerp of je als organisatie wel een native app moet willen en of je ook kan kijken naar alternatieven zoals een hybride of PWA (web) app. Ook als front-end consultant krijg ik regelmatig de vraag wat je nou het beste kan doen. Daarom probeer ik je in deze blog post mee te nemen in bepaalde gedachten, zodat het je op weg kan helpen om de juiste keuze te maken.

Handvaten voor een mobiele app

Stel je staat als organisatie op het punt om een bepaald product en/of dienst te ontwikkelen, dan kan jij jezelf een aantal vragen stellen die mogelijk relevant zijn:

  • Wat moeten gebruikers op hoofdlijnen kunnen doen?
  • Wat en met welke frequentie gaan de gebruikers ermee aan de slag?
  • Welke securityeisen stel ik aan mijn (native) app?
  • Welke performance ervaring wil ik de gebruikers geven?
  • Hoe (her)bruikbaar moet het zijn met andere (web)applicaties?
  • Wie moet het (kunnen) ontwikkelen en met welke snelheid?

Natuurlijk, dit zijn niet alle vragen die jij jezelf kunt stellen. Het geeft je echter wel handvaten om na te denken zodat je weet welke keuze je kan maken. Deze vragen kan je meten door te weten wat het verschil is tussen een native, hybride of PWA app.

Het verschil tussen native, hybride en PWA (web) apps

Native App
Een native app ontwikkel je voor 1 specifiek platform zoals iOS of Android, welke je beschikbaar maakt voor de specifieke appstore. Je kunt gebruik maken van alle native functionaliteiten die het mobiele apparaat heeft, zoals bijvoorbeeld het op de achtergrond kunnen gebruiken van de locatiegegevens of het sturen van push notificaties. Je hebt de mogelijkheid om de beste performance te bereiken en kunt de beste design en flow experience toepassen. Daar tegenover staan de ontwikkelkosten versus het aanbod in de markt.

Hybride app
Een hybride app is nog steeds een app die je uiteindelijk beschikbaar maakt voor de specifieke appstores. Doordat je ontwikkelt in een bepaald soort schil heb je de mogelijkheid om te bepalen of je dit doet voor iOS, Android of voor beiden. Deze schil, wat een framework is zoals bijvoorbeeld React Native, Native Script of Ionic, geeft je toegang tot een beperkt aantal mogelijkheden van het mobiele apparaat. Voorbeeld hiervan zijn de NFC-chip of het werken met offlinedata. Je bent in staat om direct voor verschillende platformen te ontwikkelen en minimale verschillen door te voeren. Uiteindelijk kan je minder bereiken dan een native app, maar wat betreft ontwikkelkosten en de techniek gebaseerde frameworks kan het voordeliger en efficiënter zijn.

PWA (web) app
Een Progressive Web App is een applicatie die je volledig kan ontwikkelen met webtechnieken zoals HTML, CSS en Javascript. De PWA is vanuit de browser benaderbaar en te installeren. Je kunt met een PWA beperkt gebruik maken van functionaliteiten zoals de camera, offlinedata of push notificaties. Het geeft je de indruk dat je een native app aan gebruiken bent. Naast de beperkte functionaliteiten kan het ook nog eens verschillen hoe deze te gebruiken zijn per platform. Kort gezegd kan je met minimale effort een webapp ontwikkelen.

Welke techniek kies je voor je app en in welke case?

Terug naar waar ik deze blog mee begon. De Politie-app verdwijnt uit de appstores met de hierboven genoemde redenen. Naar mijn inzien klinkt dat logisch als je deze meet aan de eerdere relevante vragen en de verschillen tussen een native, hybride en web apps. Of je dan direct helemaal geen app meer hoeft te hebben, dat betwijfel ik. Zeker voor de Politie lijkt het mij dat je ook de mogelijkheid moet hebben tot het hebben van een hybride app of PWA (web) app. Met als reden dat je een groot maatschappelijk belang hebt, maar niet de volledige native ervaring nodig hebt voor de dienstverlening.

Ter afsluiting van dit blog richt ik mij op twee cases die ik wil koppelen aan een technische keuzes.

Case 1 - Tijdens een festival wil je de timetable kunnen inzien. Daarnaast wil je de bezoekers bij een bepaalde locatie een badge laten verdienen voor een gratis drankje.

In dit voorbeeld weet ik wat gebruikers moeten kunnen doen. Hieruit maak ik op dat het beperkte doelgroep is, maar wel een brede doelgroep. Om iedereen de mogelijkheid te geven wil je voor beide platformen (iOS en Android) iets hebben staan. Je wilt wel een zo goed mogelijke performance bereiken. Daarnaast wil je gebruik maken van de locatiegegevens en offlinedata. In dit geval zou ik een hybride app als eerste willen onderzoeken.

Case 2Als kleine organisatie zie ik dat gebruikers regelmatig maken gebruik van een mijn omgeving en ik wil deze permanent en makkelijk beschikbaar maken.

In dit voorbeeld zie je duidelijk terugkomen dat het om een kleine organisatie gaat en dat er al een mijn omgeving is. Het zijn minimale requirements, namelijk het makkelijker en permanent beschikbaar maken. Daarom zou ik als eerste stap nemen om te kijken hoe je dit kan hergebruiken zodat je tot een webapplicatie kan komen. De simpelste manier in deze lijkt een PWA (web) app.

Het bepalen van welke keuze je moet maken hangt af van je doelgroep, de frequentie, de requirements en de kosten. Wil je hierover een keer brainstormen, dan kan je daarover altijd contact met mij opnemen via jeroen.burgers@cinqict.nl of via mijn Linkedin-profiel.