Geschreven door Sefa Yavuz

CUD's in GCP: Kostenbesparing en een betere cloudervaring

DevOps3 minuten leestijd

Een van de uitdagingen bij het gebruik van cloudservices is het beheersen van de kosten. Traditioneel betalen bedrijven op basis van het gebruik van resources, wat kan leiden tot onvoorspelbare kosten en mogelijk onaangename verrassingen aan het einde van de maand. Hier komen CUD's in beeld.

Wat zijn CUD's?

CUD's (Committed Use Discounts) zijn een manier om vooraf gereserveerde bronnen in GCP te kopen tegen een aanzienlijk lagere prijs dan de standaard on-demand tarieven. Door een commitment te doen voor een periode van één of drie jaar, ontvang je aanzienlijke kortingen op de kosten van virtuele machines (VM's) en andere services. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren, vooral voor workloads met een voorspelbaar en stabiel gebruik.

Als je meer wilt weten over CUD's en hoe je ze kunt gebruiken in GCP, raad ik je aan de officiële documentatie van GCP over CUD's te raadplegen.

Voorbeeldberekening van kostenbesparingen

Laten we nu eens een voorbeeld bekijken om de potentiële besparingen met CUD's beter te begrijpen. Stel dat jouw bedrijf een applicatie heeft met een constante vraag naar computervermogen. Zonder CUD's zou je betalen op basis van het gebruik van on-demand VM's. Laten we zeggen dat je gemiddeld 10 VM's per maand gebruikt, elk met een maandelijkse kostprijs van €100.

Zonder CUD's:

Gemiddeld maandelijkse kosten = 10 VM's * €100/VM = €1000

Met CUD's zou je een toezegging doen voor 1 jaar voor 10 VM's tegen een prijs van €70/VM. Laten we zeggen dat je 30% korting krijgt met CUD's.

Met CUD's:

Jaarlijkse kosten = 10 VM's * €70/VM * 12 maanden = €8400

Gemiddeld maandelijkse kosten = €8400 / 12 maanden = €700

In dit voorbeeld zou het gebruik van CUD's een besparing van €300 per maand opleveren.

Voordelen van CUD's

Naast de directe kostenbesparingen bieden CUD's nog andere voordelen. Ten eerste bieden ze stabiliteit en voorspelbaarheid van kosten, omdat je vooraf een toezegging doet voor een bepaalde periode. Dit helpt bij het budgetteren en plannen van IT-uitgaven. Bovendien kunnen CUD's flexibiliteit bieden bij het schalen van resources, omdat je de toegewezen CUD's op verschillende VM's binnen dezelfde regio kunt toepassen, waardoor je kunt profiteren van de kortingen zonder dat je vastzit aan een specifieke VM-configuratie.

Eenvoudig gebruik en beheer van CUD's in GCP

Het gebruik van CUD's in GCP is eenvoudig en intuïtief. Je kunt ze via de GCP-console of de API aanschaffen en beheren. Het platform biedt ook tools en rapporten om je te helpen bij het monitoren van je CUD-gebruik en de kostenbesparingen te volgen.

Als je gedetailleerde instructies en voorbeelden wilt over hoe je CUD's kunt aanschaffen en beheren in GCP, raad ik je aan om de GCP-documentatie over CUD's te raadplegen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar manieren om kosten te besparen en de efficiëntie van je cloudinfrastructuur te verbeteren, raad ik je zeker aan om CUD's in GCP te overwegen. Het kan een waardevol instrument zijn om de cloudkosten te beheersen en tegelijkertijd een betere cloudervaring te bieden.

Probeer het zelf en ontdek welke voordelen CUD's in GCP voor jouw organisatie kunnen opleveren!